vineri, 23 octombrie 2009

Un Paris in poleiala


Daca ma intrebi ce mi-ar placea cel mai mult si mai mult sa fac in viata asta, ti-as spune: sa ma plimb. Nu pe Magheru la ceas de noapte sau in parc cand infloresc ciresii. Fac si asta, nu-i vorba, si uneori imi place al naibii de mult. Doar ca plimbarile mele cele mai asteptate si indelung imaginate sunt cele pe cararile intortocheate ale lumii intregi. Sa vad gari si aeroporturi grandioase, sa strabat orase necunoscute la pas pana imi simt calcaiele explodand, sa trec peste rauri uriase, sa dau peste case ciudate, sa alerg intre magistralele de metrou, sa vorbesc cu bastinasii intr-o limba stricata, sa fac milioane de poze, sa gust mancaruri aromate.

Mi-am asteptat plimbarea in Paris cu toate astea stranse intr-o cutiuta. Niciodata n-a contat prea mult cum si cu cine o sa ajung acolo. Odata rostit numele orasului fermecat, orice altceva se risipea in umbra. Am plecat de acasa emotionata intr-un fel. N-am cumparat harti, ghiduri, nu am facut research pe google, nu am luat cursuri de franceza. Am vrut sa ma abandonez lui si sa il las sa ma surprinda.

M-am intors acasa cu gustul unui copil intrat intr-o cofetarie cu prajituri din plastic. Coloroate si ispititoare, dar, in definitiv, contrafacute doar pentru reclama. Un Paris urias si frumos.Un Paris incarcat si iute. Un oras pe care nu stii de unde sa-l iei si cum sa-l rasucesti ca sa-i vezi toate fatetele. Cu ce sa incepi? Cu palatele impresionante, cu Sena intunecata, cu galeriile aglomerate, cu cafenelele atent lucrate, cu amestecul de turisti cotropitori?

Mi-au placut, privindu-le in fuga. Dar nimic din toate nu mi-a adus vreo tresarire. N-am avut nicio emotie. Parca nimic nu era viu. M-am simtit ca intr-un muzeu urias, intr-un clopot din sticla, intr-un Truman Show cu accent frantuzesc, orchestrat din ratiuni financiare. Totul, aranjat pana in cel mai mic detaliu pentru ochiul si simturile turistului avid de istorie, cultura si rafinament pariziene. Usile pravaliilor si bistro-urilor, atent decorate ca sa redea un Paris boem al veacului trecut. Pictori si artisti la colt de strada, gata sa te incarce cu o amintire de neuitat. Strazi atat de pline de vizitatori, incat ai crede ca toti parizienii si-au lasat casele in chirie si au fugit in alt oras.

E adevarat ca timpul a fost scurt. Prea scurt sa bat din colt in colt orasul. Prea scurt ca sa cunosc pariezieni si sa inteleg cate ceva din viata lor acolo. Prea scurt sa vad ce gust are apa de la robinet. Prea scurt sa pricep de ce o casa cu 2 camere costa juma' de milion de euro, sa vad un cersetor, sa gasesc o strada care miroase urat, sa vad oameni nervosi, sa ascult linistea. Grandios, stralucitor, invelit in cea mai frumoasa poleiala. Vreau inapoi intr-o buna zi, sa vad daca pot rupe un pic din ambalaj si scotoci dupa Parisul pe care l-am tot asteptat.

marți, 13 octombrie 2009

Rosia Montana live

Despre Rosia Montana am aflat in urma cu vreo 3 ani, cand o parte dintre colegii mei au fost sa filmeze acolo pentru o emisiune. Nu descopeream cu acest prilej existenta locului in Romania ci  "cazul" Rosia Montana. Singurele informatii pe care le-am inmagazinat la vremea aceea au fost urmatoarele: la Rosia Montana se afla un mare zacamant de aur. Un munte de aur, pare-se cel mai bogat din Europa. O companie canadiana incearca sa puna mana pe el. Sa demareze aici un mare proiect, sa inceapa exploatarile miniere, sa prelucreze roca si sa faca multi bani. Toata treaba implica stramutarea a doua mii de oameni din Rosia Montana, mutarea efectiva a unui munte si folosirea cianurilor. Compania garanteaza cele mai performante tehnologii si metode care nu pericliteaza comunitatea si mediul. ONG-urile protesteaza, aducand in fata ca pericol iminent cianurile si distrugerea zonelor cu valoare istorica. Statul nu are o pozitie vehementa in aceasta disputa. Cert e ca taraganeaza luarea oricarei decizii. Eu nu sunt convinsa de niciuna dintre tabere. Parca nu i-as lasa pe canadieni sa-si faca de cap, parca nu i-as crede nici pe ong-isti ca treaba e chiar asa de sumbra. Nu vad cu ochii mei, nu cunosc toate datele, deci ma abtin.

De atunci au trecut trei ani. Intre timp, mai multi ministri ai mediului s-au perindat pe la conducere, mai multe opinii s-au vehiculat, compania canadiana a continuat sa investeasca, nicio decizie nu s-a luat. Tot intre timp, am ajuns si eu la Rosia Montana. Nu am inca toate datele de la toate taberele. Dar ce-am vazut cu ochii mei, am sa va povestesc si voua.

Rosia Montana e un loc mort. Candva printre regiunile Apusenilor cu cei mai instariti locuitori, acum zace intr-o liniste si saracie infioratoare. M-am plimbat ceasuri bune prin sat, intr-o vineri dupa amiaza, si nu m-am intalnit pe drum decat cu doi batrani, cativa copii si trei catei care stateau la soare. Nu sunt singurii locuitori de acolo. In casele care abia se mai tin pe picioare si blocurile sumbre din centru, se auzea si murmurul altor oameni. Doar ca nimeni nu iese pe strazi. La cumparaturi, la primarie, pe marginea drumului la taifas. Satul are o alimentara, doua carciumi, o scoala si mai multe biserici. Cel putin, atat am reusit eu sa descopar. Totul e invaluit intr-o tacere care, dintr-un punct, devine inspaimantatoare.

N-am inteles ce fac si din ce traiesc oamenii care stau acolo. As fi vrut sa-i intreb, dar n-a fost nici momentul si nici timpul potrivit. Stiu doar atat: nu exista activitate industriala, nu exista agricultura, nu exista slujbe, nu exista sate sau orase invecinate in care sa muncesti si sa castigi niste bani. Poate doar Abrud si Zlatna, care sunt si mai rau mancate de saracie si poluare. Am incercat sa-mi imaginez viitorul acelui loc. Si al pustilor de 9-10 ani peste care am dat intr-un colt de parc. Si chiar pe cel al batranilor care stateau pe-o banca in curtea lor. N-am deslusit nimic care sa-i scoata din linistea si cenusiul in care i-am gasit. Pentru ca, oricat de pitoresti ar fi muntii din jur, oricat aur ar avea rocile acelea atat de disputate si oricat de frumoase ar fi casele, Rosia Montana imi pare, asa cum e azi, fara scapare.


In momentul asta se presupune ca activitatea RMGC va pune in pericol ecosistemul. Ca folosirea cianurilor pentru extragerea aurului va face ravagii. Ca sterilul  va otravi pamantul si apele. Ca mostenirea culturala va fi distrusa. Nu am expertiza necesara si nici punctele de vedere ale specialistilor. Sau macar ale tuturor taberelor implicate. Nu stiu daca proiectul Rosia Montana Gold Corporation respecta in momentul de fata toate normele in vigoare, si nici daca e facut in asa fel incat sa nu duca la toate cele pomenite mai sus.


Tot ce spun e ca, in timp ce lumea arata cu degetul la ei, nimeni nu face nimic ca sa salveze Rosia Montana, asa cum e ea astazi. In timp ce ONG-urile trag de urechi compania canadiana ca va distruge casele cu valoare istorica, nimeni nu a venit acolo sa restauraze un zid macar. Niste minunatii arhitecturale plang dupa ajutor, spijinite in schele de lemn care le prelungesc agonia. In timp ce Ministerul Mediului si alte ONG-uri se bat cu pumnul in piept ca muntele de steril care se va ridica va polua grav solul si apele, un altul zace acum la Rosia Montana asteptand minunea unei ecologizari.



Urmele fostelor exploatari miniere se vad ca o buba. Cratere, utilaje parasite, steril. Iar pe oamenii de acolo n-a venit nimeni sa-i intrebe ce mananca, cu ce bani isi trimit copiii la scoala sau ce contine apa aia pe care o beau. Am vazut o bucata din ce-a facut pana acum RMGC. Am vazut un cartier nou nout cu case mai mult decat decente la iesirea din Alba Iulia, construite pentru curajosii care au plecat din Rosia Montana. Unii au vrut sa scape de locul acela, satui de saracie. Altii nu mai aveau pe nimeni. Altii au speculat momentul si au luat de la companie cat au cerut pentru terenul lor. Poate ca RMGC a oferit sume nejustificat de mari doar ca sa convinga localnicii sa elibereze terenul. Poate ca au incercat sa-si atinga scopul prin toate mijloacele. Dar au fost singurii care au oferit o alternativa  acelor oameni. Oameni care acum stau in casa nou cu parchet, gaze si apa curenta. Mai aproape de perspectiva unui slujbe in Alba Iulia si a educatiei pentru copii decat ar fi avut vreodata in Rosia Montana.

De mai bine de 6 ani proiectul RMGC nu e ok. Nu e ok, deci nu ii dam acordul pentru demarare. Trebuie sa salvam Rosia Montana. Ma intreb insa de la ce si de cine trebuie salvata, de fapt, Rosia Montana?

duminică, 11 octombrie 2009

Constatari dand din buric


Sunt facute dupa fix 35 de minute petrecute pe Taraf Tv, intr-o camera de hotel, la ceas tarziu in noapte. A fost un exercitiu de curaj, de rabdare si de vointa. Nu stiu daca 35 de minute reprezinta un succes sau un esec, dar atat am putut duce. Suficient insa pentru a va impartasi si voua ce am descoperit.

Prima constatare

Manele is business. Atata vreme cat ai un colt de camera cu pereti vopsiti in rosu aprins, un afis cu numele postului printat si inramat si o piti prezentatoare, iti poti deschide un post TV si emite non stop. Garantez ca nu emiti doar pentru tine, ci pentru o audienta nesperat de numeroasa. Sunt fanii genului, sunt aspirantii la celebritate in universul manelistilor, sunt amatorii cu ceva parale care vin sa se dea la televizor si mai sunt manelistii cu notorietate. E un cerc fericit pentru tine, afacerist pe nisa asta. In primul rand, pentru ca atat aspirantii la celebritate cat si manelistii deja celebri au nevoie sa ajunga la public. Au nevoie sa se vada pe sticla si sa-si vanda marfa.Si pentru asta platesc bani grei, va spun din surse sigure. In al doilea rand, canalele de gen au audienta. Audienta care atrage publicitate si implicit alti bani. Asta mi-a fost clar cand am vazut reclame la TarafTv. E adevarat ca nu erau la Porsche sau la carti, dar erau produse mai mult decat decente, pe care le-am vazut si pe alte posturi. Desi, daca stau bine sa ma gandesc, Porsche ar face bine sa ia in calcul si postul asta, la cati euroi invarte Guta sau Copilul de Aur...

A doua constatare

Si manelistii astia sunt de mai multe feluri. Sunt cei cu un dram de talent si minima decenta. Si sunt cei care au doar cateva mii de euro, un car de tupeu si nicio chemare. Dar sunt dispusi sa investeasca in asta, visand la celebritate si avere. Nu mai conteaza ca nu stiu si nu pot sa cante, nu mai conteaza ca muzica lor e doar un raget prelung pe ritmuri de acordeon sau ca versurile sunt o insiruire penibila de cuvinte care rimeaza. Iaca peste ce am dat!

Proba de microfon. Un bajet in camasa mov aprins, pantaloni negri, pantofi albi ascutiti, lant de aur peste "peptul" gol si parul gelat zice aseaaa:

Doamne ce credeau dusmanii
Ca eu nu mai produc banii
Dara ei s-au inselat
Produc ca un bancomat
Ta la la la tu lu lu lu

Stau cu fata la perete
Si imi vin banii pachete
Ta la la la tu lu lu lu
Vreau sa ma uit in agenda
Sa vad cui mai dau amenda
Ta la la la tu lu lu luuuu

Nota explicativa: Fiecare ultim cuvant din vers e cantat asa...de jalanie. Prelung si infundat. Adicatelea, nu e "stau cu fata la perete", ci "stau cu fata la pereteeeeeeeee/ si imi vin banii pacheteeeeeeee".

A treia constatare

Daca nu esti o piti mare amatoare de manele si tare tare proasta, n-ai nicio sansa sa te dai la televizor in lumea manelistilor. Asta am observat, privind-o pe don'soara prezentatoare la TarafTv Show. Zana era catarata pe sandale rosii cu platforma, purta niste blugi mulati si ieftini si un tricou alb pe care scria mare I'M A VIRGIN.
Atunci cand invitatii ei de douaj da mii de parale paseau in fata sa-si expuna capodoperele, miti sprijinea un perete, asa cum stai vara sprijinit de un zid la umbra, dupa ce te-a batut soarele in cap 3 ceasuri. Din cand in cand, diva isi controla suavele cosite, din care mai scotea uneori cate un fir ratacit pe care il elibera pe pardoseala studioului. Alteori, versurile o infiorau atat de tare incat se scarpina pe brate si in cap chiar in timp ce discuta cu invitatul. Ma opresc aici. Daca vi se pare ca poza e incompleta, atunci e musai sa urmariti emisiunea.







Ponturi de final

Florin Salam are o piesa belea. Se numeste Nunta imparateasca si trebuie s-o aveti in colectie.
Daca v-a placut bajetul in camasa mov cu versuri profunde, grabiti-va sa-l contactati. Mai sta in tara pana in octombrie. Apoi pleaca la Londra la invitatia unui prieten din Focsani.
Revista Taraf Magazin va fi la chioscuri in curand. Cu un CD GRATIS!
Apropo...stiti cumva care e ultimul hit in materie de nunti ?

Trafic in tomberon

Sa va povestesc. Plec din Alba Iulia catre Bucuresti, dupa o noapte cu putine ore de somn si o zi precedenta in care am umblat prin munti si vai la filmare. Eu si colegul meu operator, rupti de somn dar tare grabiti s-ajungem la birou pentru montaj. La iesirea din oras, coada de masini. Sambata dimineata la ora 8.30, sa ne intelegem bine. Ma gandesc ca pleaca lumea sa petreaca weekendul cine stie pe unde. La munte, la tara, etc. Ma pregatesc deja de stat zeci de minute in trafic, fumandu-mi nervii cu Mihai (colegul, se intelege). In fata noastra, camioane, tiruri, masini de familie, dube si tot neamul lor amin. Inaintam ca melcii, prilej bun ca sa observam cum oamenii care locuiesc in casele de la periferia orasului scosesera tomberoanele in strada ca sa fie golite. O frantura de gand care s-a dus intr-o secunda. Inaintam putin cate putin, 2m si inca 2m, pana cand ajungem in punctul care sugruma traficul. Ghici ce era!? Ta daaa...era masina care colecta gunoiul. Matahala in toata splendoarea ei urat mirositoare ocupa nestingherita o banda intreaga. Iar doi-trei baietii se miscau cu talent ardelenesc, descarcand gunoiul din tomberoane. Fraierii din trafic, opriti de o parte si cealalta a masinii, asteptau neajutorati. Imaginati-va poza din elicopter. Drum european, sambata dimineata, coada de masini si camioane pe stanga. Coada de masini si camioane pe dreapta. La mijloc, trei gunoieri si o batoza isi vad de treaba in lumea lor.
In rest...Alba Iulia foarte frumoasa, drumul printre munti deosebit de colorat si pitoresc.

sâmbătă, 3 octombrie 2009

sunt un copil norocos

Amintirile mele cele mai timpurii incep intr-o curte cu iarba verde, in copaci insirati pe marginile ulitei si in scartaitul podelelor din lemn din turla clopotnitei. Daca ma intrebi de copilaria mea, am sa-ti spun ca a fost cea mai fericita din lume. Daca ma pui sa-ti vorbesc despre ea, am sa te bag intr-o poveste fara sfarsit.
Am 26 de ani si, de fiecare data cand ma intorc la inceputurile mele, un film colorat si fericit incepe sa curga. E intoarcerea la oamenii si intamplarile care m-au facut sa fiu asa cum sunt azi. L-am derulat, poate, de o mie de ori. Pentru mine sau pentru altii. Si de fiecare data, traiesc aceeasi emotie. Nu stiu cat e bucuria ca am fost un pui de om crescut intr-un taram fermecat, cat e nostalgie si cat e parere de rau ca lucrurile n-au ramas impietrite exact asa cum mi le amintesc.
Am ajuns in curtea cu iarba verde cand aveam 3 luni. N-am mai plecat de acolo niciodata. Am acceptat insa, conditionata de conventiile sociale si proiectele parintilor, sa fac naveta. Sa plec la gradinita, sa merg la scoala, sa imi fac prieteni la liceu si planuri de viitor, sa mai adaug cativa km distantei si sa traiesc studentia, sa iau un job si sa-mi asum resposabilitatea vietii de adult. Dar am tanjit in tot acest timp dupa curtea mea cu iarba verde. La care ma intorc intotdeauna cand am nevoie de putina pace.